Вторник 20, Октомври 2020г.

Работилница „Дигитален свят“ с ръководител Катя Гочева

Публикувана на: 30.05.2019г. (обновена на: 25.06.2019 12:28:00)

Целта на работилницата „Дигитален свят“ беше да се образоват учениците за това как работят технологиите и компютрите, защо програмирането е важно, какви други умения помагат за развитието на новите технологии и откъде тръгва всичко. В програмата Дигитални науки са засегнати съвсем генерално ключови теми, свързани с компютърните науки, като в същото време се гледа да не се прескача  границата и да не се навлиза  в сложни детайли, алгоритми и процеси, които биха намалили любопитството и интереса към програмата и технологиите.

Бяха създадени училищни акаунти на всички деца от групата в Google Classroom и там за всяко занятие получаваха своите „суши“ карти, по които стъпка по-стъпка правеха своите програми. Всяка от темите е съставена от забавни малки тех проекти, които въвеждат децата в необятния свят на технологиите, стимулират вроденото им любопитство и ги предизвиква да мислят критично.

Малките четвъртокласници с интерес  се запознаха с основите в компютърните науки и визуалното програмиране със Scratch и Micro:Bit

Какво е Scratch?

Scratch е среда за програмиране, позволяваща да се създават анимации, интерактивни игри и да се разказват истории. За да се програмира със Scratch, не е нужни предварителна подготовка и познания по програмиране, тъй като вместо писане на код се използват предварително зададени блокчета, подобно на пъзел. Дизайнът на средата е опростен, което дава възможност с нея да работят и малки деца. Scratch позволява на децата, докато се забавляват с изображения, звуци и анимация, лесно да усвоят принципите на визуалното програмиране. Scratch дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда, като по този начин обогатява културата на децата и развива творческото мислене и уменията за комуникация.

Какво е Micro:Bit?

Micro:bit е малък програмируем компютър, предназначен да насърчава децата да се включат активно в писането на код и създаването на различни проекти.  Въпреки миниатюрните си размери - само 4 см х 5 см micro:bit разполага с процесор ARM Cortex-M0, сензор за акселерометър и магнитометър, Bluetooth и USB свързаност, дисплей, състоящ се от 25 светодиода, два програмируеми бутона и може да се захранва от USB или от външна батерия.

Катя Гочева се надява, че с тези занимания по интереси е вдъхновила новото поколение иноватори, създатели и предприемачи.

Поздравления деца!

Линк към галерията >>> ТУК

 

 

Сподели: